OLD

Recenzie – Scrisoare de dragoste – Mihail Drumes

O carte de care am ramas placut surprinsa. Mi-a placut, are acel ceva care te face sa o citesti pana la capat.
Se distinge inca de la inceput stilul caracteristic al lui Mihail Drumes. Seamana destul de mult cu “Invitatie la vals” , asa ca celor carora le-a placut aceasta din urma le recomand sa citeasca si “Scrisoarea de dragoste”.
Cred ca v-ati dat seama din titlu ca este vorba despre o poveste de iubire.
O iubire la fel de agitata si complicata ca cea din “Invitatie la vals”
La inceput personajele refuza sa isi arata sentimentele, refuza chiar sa creada ca sunt reale. Ambitia care ii desparte este aceasi care ii uneste putin mai tarziu.
Fiecare personaj este bine conturat.
El, Dinu Gherghel isi doreste o casnicie cu femeie din inalta societate, pentru a ajunge cat mai sus pe aceasta scara. Dar se indragosteste de ea, Anda Apelevianu, o fata simpla, dar extrem de frumoasa cu multe calitati. Se casatoresc, dar tot ambitia il face sa o paraseasca pentru o fata mai bogata. Isi regreta decizia si recurge la un gest mai putin asteptat.
Ea, Anda Apelevianu, o fata simpla, isteata, constienta de calitatiile ei. Vrea o casnicie plina de iubire. Reuseste sa-l aduca pe Dinu in mrejele maritisului spunandu-i ca va fi in totalitate a lui doar dupa casatorie. In tot acest timp ea corespondeaza cu cea mai buna prietena a ei, pe care o alinta “Fulgusor mic”
.Dupa despartire viata celor 2 se complica extrem de mult.
Cartea se deosebeste si prin structura, intreaga poveste este privita din 2 unghiuri : din confesiunile lui Dinu Gherghel si din scrisorile Andei catre cea mai buna prietena. Deasemenea exista capitole unde scriitorul prezinta totul sub forma de dialog ( aceeasti structura ca la teatru).
Cam atat va spun, restul va las pe voi sa descoperiti.

” Multe i sa-r putea reprosa lui Drumes, dar nu ca n-ar sti reteta unui roman de consum: rasturnari de situatie; anticipari ale actiunii pentru agatarea cititorului si cresterea suspansului; scene decoltate si activitate erotica; actiuni in contratimp; confruntari dramatice; exces de spectaculos, de multe ori neverosimil; melodrama; accelerari narative; personaje ideale cu care publicul din epoca se putea identifica ca la cinematograf.
Drumes strecoara nenumarate stereotipuri ale culturii populare din timpul sau, si tocmai aici sta principala explicatie a succesului: in felul in care a sintetizat si a incorporat in eroii romanului/ romanelor lui aspiratiile si fantasmele de natura culturala – sociala – sentimentala ale publicului cititor.”
                                                                                                      Mihai Iovanel

Iata si cateva citate:

” Trenul luneca spindecand peisajul, care nu ma intereseaza, cand am in fata ochilor ceea ce am. O padure trece printre noi, fara s-o vedem, un rau ne taie calea, dar il sarim fara a sti cum.”

“Eu cred ca noi insine suntem autorii binelui sau raului, ca destinul nu e in stele, ci mult mai aproape, chiar in mainile noastre.”

” Sunt unele zile care ma inspaimanta prin uratul lor. Cerul mi se pare de plumb, mobilele din camera – vechi, decolarate, din alte secole, oamenii – palizi, scheletici, strada – pustie, goala. Astept ceva fara sa stiu ce, dar nu se intampla nimic. Iar lipsa asta de actiune devine insuportabila.”

” Se stie ca exista rezolvari simple la mintea cocosului, chiar pentru cele mai complexe probleme ale existentei noastre. Totul e sa le gasesti la timpul potrivit…”

” Ma obsedeaza mereu gandul de a-l incatusa prin vraja dragostei, fiindca ma tem sa nu se sature prea repede de mine. Daca m-as oferii barbatului meu la cerere, fara preliminariile mele ocrotitoare, as culege in curand roadele satietatii.”

” Dar preocuparile mele nu se marginesc numai sexualitate. Casnicia are o suprafata vasta, care trebuie acoperita de inedit, pentru a fugi de monotia exasperanta in stare sa ne pietrifice pe amandoi.
Or hazardul nu ne umple viata mereu cu fapte mereu proaspete si noi. Si atunci trebuie sa-mi pun mintea la contributie, sa le nascocesc mai intai si apoi sa le provoc.”

” Sa-ti spun drept, ma scoate pur si simplu din fire uniformitatea ce cenusiul ei exasperant. Am impresia ca din cauza ei viata curge pe langa mine, fara s-o traiesc. De aceea ma straduiesc din rasputeri sa deosebesc zilele, ca sa nu mai semene una cu alta. Fiindca orice zi este o existenta in mic si, daca ar fi dupa mine, n-as masura viata noastra in ani, ci in zile.”

” Moartea cand vine nu te intreaba daca ti-ai trait bune viata. Indiferent daca ai trait-o bine sau rau, putin sau mult, cu rost sau fara rost, trebuie sa o parasesti. Si acest act ireversibil e cea mai formidabila grozavie a existentei noastre. “

” Unele fapte par atat de neverosimile, incat ajungi sa te indoiesti de realitatea lor.”

” In dragoste distantele pier, iar obstacolele se naruie.”

” Inima e uneori un cimitir cu gropi multe!”

” Toate fericirile se sprijina pe iluzii. Adevarul nu face decat sa sfasie valul cu care se acopera ochii ce nu vor sa vada realitatea. Daca prin absurd cineva ar inventa ghicirea gandurilor dupa vointa, oamenii, deveniti goi pe dinauntru, n-ar mai putea sa traiasca, s-ar macelarii unul pe altul. barbat pe femeie. copil pe tata, fiica pe mama. s-ar declansa un carnagiu universal.”

” – O femeie –  reia ea – simte adesea dincole de simturi. Numai eu am plutit in vazduh, orbita de fericire, pierzandu-mi si greutatea. dar, mai cu seama busola. Stiam ca umbla nori negri pe cer, dar in mintea erau destinati altora, nu mie…”

CUMPARA ONLINE:
Scrisoare de dragoste ( 24,90 RON ) sau Scrisoare de dragoste ( 24,90 RON )

(6) Comments

 1. "Anda Apelevianu"?! Te rog să corectezi. Ştii foarte bine că Ghiocela avea alt nume de familie.

 2. interesting

 3. Giulia8 says:

  Frumoase citate !
  Tocmai am terminat de citit cartea..e superba ! 😡
  prea frumoasa..cu toate ca finalul e prea ..trist ;cel putin pentru jebs..care nu avea nici o vina..
  asa cum spune si Dinu..a dat dovada de intelepciune..el abia spre sfarsit aflandu i calitatile pe care le are, abia atunci i observa frumusetea ! 🙂

 4. si mie mi-a placut cartea, dar nu si atitudinea lui Dinu, care vrea doar sa fie sus pus in societate.

 5. @Anonim – Nu stiu exact, din moment ce mi-au atras atentia in carte ma ragasesc cate putin in foecare citat in parte.Unele foarte putin cei drept, in unele un picutz mai mult. Ceea ce stiu e ca si pe mine ma sperie uneori uniformitatea zilelor.

 6. Anonim says:

  Tie care citat ti se potriveste?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *