OLD

Recenzie – Memoriile unei gheise – Arthur Golden

Saptamana aceasta am terminat de citiT ” Memoriile unei gheise ” de Arthur Golden . Imi doream sa o citesc inca de cand a aparut , dar pana acum nu am avut ocazia
O carte frumoasa , o lectura usoara deloc plictisitoare . Genul de carte care te tine in suspans pana la sfarsit . Un roman care te traspune intr-o lume mai putin cunoscuta noua – in lumea gheiselor .
Chiyo este o fetita de doar 9 ani care locuies impreuna cu tatal , sora si mama bolnava intr-un sat de pescari . Face parte dintr-o familie saraca .
La varsta de 9 ani , Chiyo si sora ei mai mare sunt vandute chiar de tatal lor , domnului Tanaka . Acestea 2 ajung intr-o Okiya , din Gion  ( o casa unde locuiesc gheisele dar si fetele care urmeaza sa invete sa fie gheise ) . Devine servitoare .
Viata ei se schimba radical in momentul in care ajunge aici , mai ales ca este despartita de sora ei . In plus in Okiya exista o gheisa , Hatsumomo , care ii face viata un calvar , punandu-i bete in roate la orice pas . Singura ei prietena pare a fi Dovlecel .
Cu toate acestea , incet , incet prin munca , perseverenta , dar si cu ajutorul Mamehai invata sa devina o adevarata gheisa . Mameha este cea care o va sustine , intotdeauna in aceasta “cariera “
In acest fel , ii cunoaste pe Nobu si pe Presedinte , 2 persoane care ii vor marca viata , destinul . Chiyo devine Nitta Sayuri . Razboiul care se aproprie , ameninta perioada de glorie a gheiselor .
Sayuri va trece prin foarte multe momente grele , insa va avea mereu pe cineva alaturi .
Ca orice gheisa trece prin ritualul “mizuage ” ( pierderea virginitati ) si in cele din urma isi un “danna” ( un fel de sponsor ) .

N-as vrea sa spun prea multe , vreau sa va las sa descoperiti singure aceasta lumea a gheiselor , asa cum este ea . Veti fi surprinse sa vedeti ca , desi unele dintre voi credeti ca gheisele sunt un fel de prostituate , nu este asa , chiar deloc . Meseria de gheisa este una complexa si dificila.

Asa cum v-am obisnuit , iata si cateva citate :

” Oricare ar fi chinurile si triumfurile noastre, oricat de mult am suferi, mult prea curand se imprastie toate, ca tusul prea subtire pe hartie.”

” Nu-i poţi cere soarelui mai multa lumina sau ploii mai multa apa.”

” Durerea e un lucru foarte ciudat; suntem atat de neputinciosi in fata ei. E ca o fereastra care se deschide atunci cand vrea ea. Camera se raceste si nu putem decat să tremuram. Dar de fiecare data se deschide mai puţin, pana cand, intr-o zi, ne intrebam ce s-a ales de ea.”

” Destinul nu e intotdeauna ca o petrecere la sfarsitul serii. Uneori nu inseamna decat lupta zilnica pe care o duci cu viaţa. “

” Uneori depasim clipele de restriste doar inchipuindu-ne cum ar fi lumea daca visele noastre s-ar implini vreodata. “

” Restristea e ca un vant puternic. Nu doar pentru că ne impiedica sa mergem unde ne dorim. Dar ne şi smulge de pe noi tot ce am adunat, in afara lucrurilor care nu pot fi smulse, asa că in urma ei ne vedem chiar cum suntem de fapt, nu cum ne-am dori sa fim. “

CUMPARA ACEASTA CARTE :

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *