OLD

Cel care Ma Asteapta‎ – Parinoush Saniee

Mi-a luat ceva timp sa termin aceasta carte , nu pentru ca nu mi-a placut , pur si simplu nu gaseam momente in care sa citesc linistita . Nu este o carte grea , insa necesita ceva atentie . Asteptam cu nerabdare sa ajung la final .

O carte interesanta , despre dragoste si onoare , despre traditii , locul femeii in societate , despre tradionalism si respectarea unor reguli stricte  si consecintele incalcarii acestora intr-un stat islamic .
Cel care ma asteapta este o carte frumoasa , plina de invataturi , o drama , insa nu una siropoasa . O carte in care inveti ce inseamna sa te sacrifici pentru familie in adevaratul sens al cuvantului , ce inseamna sa renunti la propria fericire in detrimentul fericirii celor dragi .
Cartea este relatata la persoana I .
Ce spun ei :

Roman interzis de doua ori, Cel care ma asteapta a devenit cea mai vinduta carte a tuturor timpurilor in Iran (peste 20 de editii).

Povestea romanului Cel care ma asteapta este una emblematica pentru destinul femeilor din Iran. Evenimentele debuteaza in anul 1979, cu putin timp inainte de revolutia iraniana, si se concen­treaza asupra vietii unei femei obligate sa se descurce singura, cu trei copii, intr-un oras dezbinat de conflicte politice si religioase, aflat intr-o permanenta stare de instabilitate si nesiguranta. La virsta adolescentei, protagonista romanului, Masumeh, se indra­gosteste de un tinar, in drumul ei spre scoala. Desi relatia lor este inocenta – cei doi abia daca indraznesc sa schimbe citeva priviri –, iubirea ii este descoperita, iar ea ajunge sa fie maritata cu forta. Din fericire, se nimereste sa aiba un sot care ii permite sa-si continue studiile si care, spre deosebire de barbatii din pro­pria ei familie, nu incearca sa-i controleze viata pas cu pas. Treptat, Masumeh descopera ca sotul ei are cu totul alte preocupari decit familia si ca idealurile si obiectivele sale politice ii pun viata in pericol, fortind-o sa traiasca intr-o continua stare de ingrijorare si neliniste.

„Parinoush Saniee da glas tuturor destinelor feminine inlantuite de traditie, tuturor femeilor care lupta chiar cu pretul vietii pentru ce li se cuvine.” (Cultura)

„Un roman bun si sincer, un portret curajos si franc caruia nici o instanta nu-i poate interzice aparitia. De la inceput pina la ultima pagina, Cel care ma asteapta este povestea tuturor femeilor din Iran ce lupta pentru drepturile lor.” (Bukhara Magazine)

Masumeh este o tanara de 14 ani . Familia ei s-a mutat de curand in Teheran . Masumeh isi doreste foarte mult sa invete , sa-si termine liceu si chiar sa faca o facultate , insa familia ei are alte planuri pentru ea , considerand ca este la varsta potrivita pentru a se casatori .
Singurul care o sustine in planurile ei privind continuarea studiilor este tatal ei . Toate acestea se naruie in momentul in care fratii ei descopera ca s-a indragostit de un tanar farmacist . Trece prin chinuri groaznice , singura persoana care ii va fi alaturi fiind cea mai buna prietena a ei Parvaneh .
La varsta de 17 ani Masumeh se casatoreste cu forta cu un tanar mult prea ocupat de propria persoana , de idealurile lui si de politica . Cu toate ca nu prea ii acorda atentie , o lasa sa-si continue studiile . 
Viata ei insa , nu este foarte linistita , fiind mereu ingrijorata din pricina secretelor si actiunilor sotului ei . 
Vor avea impreuna 3 copii , insa nici acestia nu primesc atentia cuvenita din partea tatului . 
Viata ei va fi un lung sir de intamplari mai mult tragice , plina de sacrificii , lacrimi si teama . 
Destinul ii este mereu hotarat de cei dragi , chiar si in final .
Asa cum v-am obisnuit , iata si cateva citate :
” Trebuia sa te lupti ca sa obtii ceea ce aveai dreptul sa obtii chiar si costul sufeintei . Daca oamenii nu ar ceda in fata abuzului de putere , cei care abuzeaza de puterea lor n-ar exista…in scgimb , lumea e plina de ei ! Chiar docilitatea si slabiciunea intaresc bazele opresiunii ! “
” Recunosc ca nu-mi displace deloc sa gasesc pregatit micul dejun dimineata , casa curata si ordonata si rufele spalate , dar asta vine din egoismul barbatilor si din educatia gresita  , fondata pe superioritatea masculina. Eu sunt convins ca nu trebuie sa ne gandim la femeie in termenii acestia . Dupa mine , dintre fiintele umane , femeile sunt cele mai exploatate din istorie . Primele care au fost subjugate de alte fiinte umane , considerate obiecte… si din pacate , inca e asa . “
” Razboiul in ochii mei , era o imensa oroare de unde tasneau numai lacrimi si sange , moarte si suferinta . “
” Cand mizeria si ghinionul depasesc limita , oamenii nu mai au nimic de pierdut si atunci uita de tine sau , mai rau , te insulta . Fa cu mine ce vrei , dar te rog : nu ma mai pune la incercare folosindu-te de copiii mei !” 
” Mi-am pus capul pe pieptul lui si el m-a strans tare : ce senzatie minunata sa gasesti , ca o fetita , adapost in bratele propriului fiu “
CUMPARA CARTEA :
Parinoush Saniee – Cel care Ma Asteapta‎ Elefant.ro – 24.26  Ron

Ebook
Parinoush Saniee – Cel care Ma Asteapta‎ – Ebook – Elefant.ro – 15.26 Ron

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *