Diverse Ganduri Jurnal de mamica

Vaccinarea la copii – PRO sau CONTRA ?

E bine la postarea legată de apropierea strainilor de copii ( daca sunteţi curio#i o găsiţi aici ), am primit pe messenger o intrebare si o rugaminte in acelasi timp. Să vorbesc despre vaccinarea la copii. Dacă sunt pro sau contra.

Stiu ca in urma cu câţiva ani, la fel cineva m-a rugat sa vorbesc despre acest subiect.

Insă eu am tot evitat. Mi se pare un subiect mult prea controversat care naşte prea multe polemici. De aceea am ales să nu ȋl abordez.

Nici azi nu voi da argumente pro sau contra pentru că nu sunt medic sau cercetător că să pot vorbi in cunoştiinţă de cauză despre acest subiect. Da, pot citi anumite articole, dar nimeni nu mă asigură că ȋn spatele acelor articole stă o persoane cu adevărat ȋn măsură să vorbească despre acest subiect.

Până şi părerile medicilor sunt ȋmpărţite aşa că cine sunt eu să pot veni cu argumente solide.

Pot spune doar atât eu mi-am vaccinat copilul şi ȋl voi vaccina ȋn continuare. Până acum totul a fost ok, aşa câ momentan nu am motive de ȋngrijorare. Mă gândesc să ȋi fac şi două dintre cele ce nu sunt obligatorii.

Am doar câteva doleanţe legate de acest subiect.

 • Nu mă judeca, nu mă acuza că sunt o mama neglijentă şi neiformată căreia nu ȋi pasă de copilul ei. Eu nu te judec pe tine ca ai decis să nu ȋţi vaccinezi copilul. La fel ca şi la mine, a fost decizia ta si trebuie să ai curajul să ti-o asumi indifferent de consecinţe.
 • Nu-mi acuza copilul că din cauza vaccinul o să ȋţi ȋmbolnăvească ţie copilul. Ai dreptul să ȋţi protejezi copilul ferindu-l de al meu, dacă tu consideri că acest lucru ar ajuta. La fel ȋmi pot rezerva şi eu acest drept.
 • Nu-mi spune să citesc prospectul să văd ce reacţii adverse are. Până şi banalul Paracetamol sau Algocalmin au reacţii adverse. Sau Panadolul si Nurofenul ȋn cazul copiilor.
 • Nu-mi spune că băieţelul unei cunosţiinte ale unei prietene de-a prietenei tale a făcut autism imediat după vaccin. Adu-mi dovezi că totul este din cauza vaccinul şi apoi te cred pe cuvânt. Dar, nu uita că fiecare organism e diferit, implicit reacţionează diferit. Mie ȋmi face rău banala aspirină, dar asta nu ȋnseamnă că nu este buna pentru tine.
 • Asumă-ţi riscul că al tău copil poate face o formă mai severă a bolii, din cauză că nu este vaccinat. Fă acest lucru fară să mă acuzi pe mine sau pe copilul meu că a venit cu boala. Eu sunt perfect constientă că băieţelul meu o să facă aproape toate bolile copilarilei la un moment dat ( grădinţă, şcoală).
 • Da orice vaccin conţine şi virusul ȋn sine, dar asta nu ȋnseamnă că din cauza aceasta te ȋmbolnăvesti. Este un virus mort – astfel se crează vestiţii anticorpi şi organismal ştie cum şi cu ce să lupte.

Am să mă opresc aici pentru că aşa cum mai spus mi se pare un subiect greu de discutat.

Eu nu acuz şi nu judec pe nimeni şi aştept acelaşi lucru ȋn schimb.

Sper din suflet că nu am supărat pe nimeni cu această postare, că nu-mi voi atrage ură sau critici. Nu pot să vă sfătuiesc nici să faceţi nici să nu faceţi vaccinurile obligatorii. Este decizia fiecăruia şi aşa cum a spus şi mai sus, trebuie să ne asumăm deciziile fară să ȋi acuzăm sau să ȋi criticăm pe cei care au luat decizii diferite de ale noastre.

sursa foto: totuldespremame

Despre mine

Mama, soție, prietena și nu în ultimul rand femeie...
Scriu cu placere despre beauty, fashion, viata de mamica si multe altele.

(37) Comments

 1. Sunt pro vaccinare, dar fiecare decide cum îi dictează conștiința sau, mai bine spus, argumentele bine documentate. Mie mi se pare, nu mă refer la tine, că mulți se iau după val, după trend… etc. Cred că documentarea temeinică este cea mai importantă în luarea unei decizii.

  1. Tocmai de aceea spun ca nu sunt in masura sa influentez pe nimeni. Nu am studii in domeniu si nici vreo documentare super bazata. Eu am luat o decizie si mi-o asumum indiferent de situatie.

 2. Eu, una, sunt pro vaccinare, desi pe vremea mea nu se auzea sa fie probleme si nici nu se gandea vreun parinte sa nu-si vaccineze copilul. Unele vaccinuri le faceam in scoala. Numai ca e o mare diferenta intre vaccinurile de atunci, facute de ai nostri, pentru populatia tarii noastre, si cele de azi, chipurile universal valabile pt orce locuitor de pe glob. Cred ca un asemenea produs trebuie sa fie facut strict in functie de genotipul si fenotipul unei populatii date si nu asa, pentru toata planeta.

 3. Si eu sunt pro vaccin chiar daca urasc intepaturile. vaccinurile importante sunt cele mai vitale zic eu.. cele pentru gripa sezoniera mai pot fi evitate nu mi se par la fel de necesare. Orice vaccin poate crea o reactie in organism, depinde cum e adeministrat sau de organism. Stiu si persoane mature care poate o zi s-au simtit nitel bolnave apoi si-au revenit. E exact cum ai zis si tu, chiar si paracetamolul poate da alte reactii… E important insa sa putem respecta niste reguli de sanatate de bun simt…

 4. Dacă ar fi sa o luam statistic sunt putini copii care ai avut reacții adverse și mai multi care au fost protejați de aceste vaccinuri. Atât timp cât persoanele care încearcă sa te convingă de un lucru nu au studii în acel domeniu, nu vad de ce ar fi extrem de înverșunați.

 5. M-am tot gandit si eu la acest subiect si am cochetat cu ideea de a renunta anumite vaccinuri si totusi am zis ca ma voi lovi de niste usi inchise mai tarziu si am optat pentru vaccinarea copiilor mei

  1. Vaccinurile obligatorii i le-am făcut și i le voi face în continuare. Încă nu știu ce sa zic despre celelalte, cum ar fi Varilix sau Prevenal.

 6. Ca medic sunt PRO! Ca mama sunt PRO!Un vaccin studiat, bine argumentat care are proba timpului. Ca orice injectie, tratament sau medicament are si reactii adverse. Insa si paracetamolul face hepatocitoliza dar nu-i acorda nimeni atentie. Suntem intr-o pandemie pentru ca nu stim un vaccin eficient. Asa erau si cu rujeola innainte. Din nefericire cine n-o vede (boala in sine cu complicatiile sale cu tot) o considera o “boala a copilariei” asa cum multi spun despre Covid ca este un virus gripal. Insa…un virus care a ucis, ca si in cazul rujeolei.

  1. Ma bucur sa aud părerea unui medic. Este foarte importanta. Eu spre exemplu am probleme cu aspirina, ma doare stomacul și am arsuri. Dar asta nu inseama ca este un medicament rău.

 7. Si eu sunt pro vaccinare. Mi-am vaccinat ambii copii si as lua aceeasi decizie, indiferent de parerile altora.

  1. Ma bucur. Asta înseamnă să îți asumi deciziile.

 8. Uite, aici am o problema cu vara-mea. Băiatul l-a vaccinat și a făcut meningita. Iar pe ce mica a decis sa nu o mai vaccineze. Si nu mi se pare ok. Eu sunt pro vaccinuri

  1. Faptul ca faci vaccinul , nu înseamnă că nu face boala. Dar, ar fi păcat ca din cauza unor decizii luate din auzite sa ajungem sa avem epidemii ale unor boli aproape eradicate.

 9. Nu am inca copil dar cand va fi cazul, o sa inclin spre pro vaccinare.

  1. Super! Măcar cele obligatorii merita făcute.

 10. este un subiect delicat si o hotarare pe care ti-o asumi! tu simti ce este mai bine pentru puiul tau!

  1. Exact! Asta spun și eu, dar din păcate cei antivaccimare nu înțeleg ca fiecare își asumuna deciziile luate.

 11. Ai perfecta dreptate! Fiecare trebuie sa faca ce vrea. Eu le-am facut vaccinurile la fete, deci a fost alegerea mea.

  1. Tocmai, nu suntem în măsura sa convingem pe nimeni ca e bine sau nu e bine. Dar, fiecare dintre noi merita sa nu fie judecat.

 12. Eu i-am facut fiului meu toate vaccinurile obligatorii chiar daca eu m-am ales cu un handicap pe viata in urma unui vaccin administrat gresit. Consider ca trebuie sa folosim evolutia medicinei ca sa ne mentinem sanatosi atat cat putem.

  1. Îmi pare rău. Dar, ma bucur ca nu te-ai demoralizat. Din păcate mai avem și experiente neplăcute, dar trebuie sa ne păstrăm optimismul.

 13. Irina says:

  Nu am copii, dar sunt pro vaccinare. Daca as avea copii fara doar si poate i-as vaccina pentru a le proteja sanatatea.

  1. Contează enorm și părerile celor care încă nu au copii, pentru ca ei pot gândi la rece.

 14. Sunt pro vaccinare și mereu am fost. Fără aceasta oportunitate medicală, specia noastră nu ar trăi atât de mult.
  Exemplu: cum arată lumea acum fără un singur vaccin… Și e doar începutul.

  1. Asta încerc și eu sa le spun unora. Probabil am muri pe capete. Nu neg ca sunt și reacții adverse.

 15. Sunt pro vaccinare, deși mi-e foarte frică mereu când ii duc pe copii.

  1. E normal sa existe o teama.Mie mi-a fost teama și când i-am dat prima data panadol. 🙁

 16. Si eu sunt pro, parintii mei m au vaccinat si sunt bine.

  1. Exact! Și eu la fel. Pana acum și băiețelul a fost vaccinat și este ok.

 17. Denisa says:

  Eu nu am copii inca, dar cu siguranta i-as vaccina. Si eu am primit vaccinurile la varsta mea, atatea cate au fost obligatorii atunci dar clar as fi de acord.

  1. Și eu fost vaccinata și am fost norocoasa pentru ca am făcut doar varicela.

 18. Și eu sunt PRO. M-am informat din surse sigure, iar tocmai de aceea sunt PRO 100%.

  1. Super. Înseamnă că am luat o decizie bună. Astfel de păreri sunt de ajutor celor care nu știu încă cum sa procedeze.

 19. PRO IN TOTALITATE ❤️
  Cunosc polemicile referitoare la vaccinare, dar le consider simple polemici are unor neavizati…

  1. Tocmai asta încerc sa spun și eu. Dacă nu avem studii în domeniu nu putem sa criticam pe nimeni.

 20. Eu sunt pro, de prea multe oris-a dovedit eficienta lor.

  1. Dana says:

   Chiar controversat subiectul. Foarte des aud păreri împărțite despre acest aspect, bă pro, bă contra. Ambele sau de gândit. Am prietene, mane, care sunt complet contra. Eu nu sunt mama și chiar mi e frica de aceasta alegere când vs fi cazul.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *