Diverse Ganduri Jurnal de mamica

Pandemia le-a furat copilăria.

Poate că par exagerată sau veţi spune că doar mi se pare, ȋnsă eu cred că toată această nebunie legată de pandemie a furat copilăria tuturor.
Au inchis şcolile şi parcurile atunci când era câteva sute de cazuri că să le deschidă când erau peste 1000 pe zi. Doar mie mi se pare anapoda? Acum la peste 2000 de cazuri se bat cu pumnii în piept că nu se vor închide școlile.
Au deschis şcolile, dar ȋn ce condiţii? Fiecare ȋn pătrăţelul lui, pe scăunelui lui. Interacţionarea cu colegii este limitată. Măstile sunt obligatorii pe toată durata cursurilor şi mai noi chiar şi pe lângă şcoli. In alte situaţii şcoala se face online, dacă sunt condiţii pentru aşa ceva. Mi se pare atât de bulversant pentru ei. Ba online, ba acasă.
La grădiniţă, ȋţi lasi copilul la poartă, nu ai voie să intri cu el nici măcar ȋn curte. Il laşi cu nişte străini, nişte străini cărora le vezi doar ochii. Restul feţei este ascuns de această mască obligatorie. Ti se rupe sufletul, când ȋl vezi că pleacă de lângă tine, de mână cu o persoană necunoscută, către necunoscut.
Trebuie să ȋnveţe să ȋmbrace si dezbrace singuri, să se ȋncalţe si descalţe singuri. Da veţi spune că e cazul să ȋnveţe să facă asta singuri. Dar la 3-4 ani ȋncă mai au nevoie de sprijinul unui adult. Educatoarele şi ȋngrijioarele ajută şi ele cât şi cum pot.
In parcuri am văzut copii de 1 an şi un pic, fascinate de tot ce este ȋn parc. Leagăne, tobogane, balansoar. Cel mai probabil atunci când au ȋnchis parcurile nici măcar nu stăteau ȋn fund că să poată bucura de ele şi abia acum ȋnvaţă să le folosească.
Precum băieţelul meu, care a plâns zilnic pe lângă parc, am văzut o grămadă. E tare greu să ȋi explici unui copil că acestea sunt ȋnchise pentru binele lor, pentru a nu se ȋmbolnăvi. Mai ales când mai târziu eşti contrazis şi acestea se deschid chiar dacă situaţia este mai rea decât la ȋnceput.
E greu pentru ei să vadă peste tot oameni cu măsti. Oameni speriaţi, care păstrează distanţa.
In starea de urgenţă mi-a fost greu să ȋi explic că nu ȋl pot lua cu mine la cumpărături, că mami se duce repede şi vine acasă. Mi-a fost greu să ȋi explic că trebuie să ne limtăm doar la a sta ȋn faţa blocului şi că se poate juca doar cu un singur prieten. Cu toate că şi aşa era cu dus şi ȋntors şi ȋmi era teamă.
Nu ȋmi era teamă de virus, ci de autorități. Pentru că aveam impresia că stau la pândă abia așteptând să te prindă pe picior greșit. Îmi era milă să îl țin pur și simplu numai în casă fără să socializeze din când în când.
Oricum toată această perioadă a fost grea pentru ei, sunt schimbați, sunt parcă un pic temători în toate acțiunile lor, sunt mai neînțelegători și răzvrătiți. Mai răutăcioși aș putea spune.
Acum avem parte de aceeași nebunie. Pe zi ce trece se închid din ce în ce mai multe școli. Toată lumea așteaptă ziua în care se vor închide toate. Pare inevitabil.
Ar fi atât de multe spus, dar totuși greu de exprimat în cuvinte.
Tot ce-mi doresc este să trecem cu toții bine peste această perioadă și peste ani și ani să povestim nepoților, bucuroși că suntem sănătoși alături de ei.

Despre mine

Mama, soție, prietena și nu în ultimul rand femeie...
Scriu cu placere despre beauty, fashion, viata de mamica si multe altele.

(21) Comments

 1. Din pacate, asa este! Nepotica mea de doi ai nu intelege de ce nu are voie in parc, mai ales ca o fost vreme frumoasa. Sa tii un copil de doi ani pe banca, cand leaganele sunt goale, e un lucru greu.

  1. Categoric. Pentru ei e tare greu sa inteleaga de ce nu se pot da in leagan sau balansoar. Tare mi-e teama ca vor inchide din nou parcurile

 2. Din pacate este trist ceea ce se intampla, dar nu prea avem de ales. Trebuie sa ne supunem regulilor

  1. Asta asa este.

 3. Of, din pacate asa este! Chir si cand va trece nebunia asta vom ramane cu sechelele stresului acestuia.

 4. Este o perioada dificila pentru toti, insa e important sa ne adaptam si sa facem tot ce e mai bun din ce avem.

  1. Asa este! 🙂

 5. Denisa says:

  E foarte trist ce se intampla si cred ca copiiilor le este foarte greu sa se adapteze acestor vremuri.

  1. Este, nu isi pot trai copilaria la intesitate maxima.

 6. foarte trist, am observat si eu cateva schimbari la copii, inclusiv Eva se razvrateste si ne zice sa terminat odata cu asta! am vrea si noi!

  1. Exact. Si eu sunt de aceeasi parere, abia astept sa se termine.

 7. Da, asa este. Din fericire stam la curte si nu ne-a afectat foarte mult pandemia. Copii s-au jucat in voie prin curte, apoi cand s-au mai aeresit restrictiile, si pe strada la copii.

  1. Asta mi-as fi dorit si eu, sa stau la curte. Din pacate stau la bloc cu un copil extrem de energic.

 8. Este chiar foarte trist ce se întâmplă în ultima vreme. Abia aștept să fie totul normal din nou.

  1. Si eu la fel, dar ceva imi spune ca o sa mai dureze.

 9. O, da! Dureros și sensibil subiectul, dar, din păcate, foarte real.
  Habar nu am care va fi rezultatul, însă u cred să fie unul bun. Trebuie sa facem tot ce ne stă în putere să îi ajutăm pe copii. Și să nu ne pierdem optimismul!

  1. Asa este! Vorba aceea bucurosi le-om duce toate. Sper doar sa se termine mai repede.

 10. Si eu abia aștept să treacă perioada aceasta. Copiii cunt puternici și se adaptează ușor. Mai mult ne afectează pe noi decât pe ei.

  1. Da, intr-adevar. Insa e greu si pentru ei sa nu isi poata trai copilaria la maxim.

 11. Da, e cam dificil pentru cei mici să petreacă timpul numai în casă în toată această perioadă. Eu mă uit la copiii soțului meu, care atunci când vin la noi încep să strice diverse prin casă de plictiseală… Se plictisesc de jucariile lor și se apucă de umblat prin lucruri. 🥴

  1. Chiar asa este. E greu pentru ei, dar din pacate aceastea sunt vremurile inc are traim.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *