Diverse Jurnal de mamica Practic Recomandari Super Blog 2020 Utile

“Celulele stem” între mit și realitate

Despre celulele stem și beneficiile lor v-am tot vorbit pe blog.

Azi o sa va vorbesc tot despre acest subiect, dar ca să fiu mai explicita azi o sa încerc sa va și sa ma lămuresc în legătură cu recoltare de sânge din cordonul ombilical.

Știu ca majoritatea nu au încredere în beneficiile celulelor stem și cred ca în România nu se merita efortul și cheltuiala, dar lucrurile au mai evoluat și la noi. Cel puțin privind acest aspect.

În fine, hai sa vedem cum sta treaba cu sângele ombilical.

Si dacă va întrebați exista și probe utilizate în România. Atfel de proceduri se fac și la Spitalul Fundeni. Mai jos veți găsi câteva detalii despre probele eliberate de cei de la Cord Blood Center.

Este sângele ombilical mai valoros decât celule stem?

Da, din punct de vedere medical este mai valoros.

În sângele ombilical găsești și alte tipuri de celule benefice în tratarea anumitor boli. Evident din acest sange poți extrage și celule stem.

Procedura de recoltare este extrem sigura atât pentru mama cât și pentru bebeluș. De ce spun acest lucru? Pentru ca recoltarea se face după ce copilul s-a născut și cordonul a fost tăiat.

Aceste celule recoltate din sângele ombilical pot trata boli precum leucemia, cancerul limfatic dar și alte tulburări ale sângelui sau ale sistemului imunitar, cum ar fi sindromul Wiskott-Aldrich sau anemia falciformă.

De asemenea aceste celule pot ajuta și prin refacerea celule sănătoase din sânge ce au fost distruse în urma chimioterapiei.

Transplantul fraternal

Intr-o postare trecuta legata de acest subiect, va spuneam ca dacă voi mai avea un copil sigur voi incerca sa recolteze celule stem de preferar din sângele ombilical.

Cazul unui băiețel din Iran m-a convins ca acest lucru merita din plin.

Băiețelul fusese diagnosticat cu talasemie majoră. Acesta o afecțiune cu caracter ereditar ce se caracterizeaza prin anemie severă care necesită administrare cronică de transfuzii de concentrat eritrocitar pe toată durata vieții. Practic este dependent de transfuzii.

Studiile au arătat ca singura metodă de vindecare este asigurată de transplantul alogeneic de celule stem hematopoietice, de la un donator compatibil imunologic sănătos. Mai pe scurt de la băiețelul.

Părinții băiețelul iranian au stocat celule surorii mai mici a acestuia și acest lucru l-a salvat de la la viata chinuitoare.

Băiețelul a fost operat la spitalul Shariati. Ca sursă de celule stem hematoformatoare s-a folosit grefa de sânge ombilical obținută la nașterea surorii sale.

Fetita are acum 2 ani, băiețelul 6 ani și se bucura impreuna de o copilărie fericita.

Mituri și promisiuni false

Sigur ați auzit și voi persoane care spun ca celulele stem pot vindeca orice. Ei bine, nu e chiar asa. Sunt ele miraculoase, dar nici chiar asa. Pot vindeca peste 80 de boli ale sângelui.

Dar nu știu dacă ați auzit de suplimentele pe baza de celule stem ce pot reface celulele distruse. Nu, nu exista astfel de suplimente. Doar transplantul poate fi de ajutor în acest caz.

Nici celule recoltate de la animale nu pot fi de ajutor oamenilor.

Nu exista țări în care au fost interzise pentru ca ar fi periculoase.

Procedura durează doar câteva minute și nu este adevărat ca sunt valabile doar 18 ani.

Mituri sunt destule, dacă te apuci sa cauți, te minunezi. De aceea întotdeauna este bine sa te informezi din surse sigure cum ar fi direct de la medicii din clinicile specializate.

Placentophagy

Nu știu dacă ați auzit de acest terme pana acum. Dar, cred ca a-ți auzit de faptul ca anumite animale își mănâncă placentă ( după naștere). Da, termenul de “placentophagy” se refera la consumarea unei părți din placenta după naștere.

Ei bine, exista documente care spun ca mâncatul placentei este de ajutor în prevenirea depresiilor sau ca reduce riscul hemoragilor după naștere sau poate ajuta în vindecarea mai rapida în acest sens.

Exista persoane care spun ca faptul ca au mâncat din placentă le-a ajutat sa aibă o stare mai buna sau ca a în acest fel a crescut lactația.

In China exista diverse medicamente ce conțin și placentă umana uscata ce promit sa vindece infertilitatea sau impotența.

Totuși nu exista studii clare în acesta privință și nu este recomandată pe scară largă.

E păcat sa pierzi o șansă a la viață

Dacă ai posibilitatea sa recoltezi, consider ca este păcat să nu o faci. Nu se știe niciodată când vei avea nevoie. Trebuie sa avem încredere în sistemul medical în aceasta privință și sa nu mai credem ca este doar o modalitate de a face bani.

Asa cum am spus mai recoltarea nu implica niciun risc nici pentru mama, nici pentru bebeluș. Ea se face abia după naștere și durează doar câteva minute (maxim 5 ).

Celulele stem sunt de două tipuri:

 • hematopoietice,
 • mezenchimale

Spre exemplu cei de la Cord Blood Center permit recoltarea la naștere a tuturor produselor biologice disponibile: sânge de cordon ombilical, țesut de cordon ombilical, sânge din placentă și întreg țesutul placentar (toată placenta), în urma procesării obținându-se până la 25 de unități stocate în condiții de criogenie ca sursă de diferite tipuri de celule stem:

 • Celule stem hematopoietice din sângele ombilical,
 • Celule stem mezenchimale din țesutul de cordon ombilical și țesutul placentar,
 • Celule stem hematopoietice din sângele din placentă, respectiv țesutul placentar,
 • Celule stem endoteliale din placentă.

Compatibilitatea în cazul unui transplant alogenic

În cazul în care ai nevoie de un transplant alogeneic de celule stem, ai nevoie de un donator compatibil. Sansele sa găsești unul sunt destul de mici, de aceea cele mai de ajutor sunt celule proprii recoltate la naștere. În acest fel șansă de vindecare este mult mai mare, în plus riscul unor complicații este și el extrem de redus.

Markerul prin care se determină unicitatea unei celule dintr-un organism în comparație cu altul se numește HLA (human leucocyte antigen)

O alta sansa foarte de buna este și transplantul fraternal.

Probe eliberate de către Cord Blood Center

Despre Cord Blood Center v-am mai vorbit pe blog, asa ca nu are rost sa va mai spun și acum.

Totuși as vrea menționez ca acestia au eliberat 78 de grefe de sânge ombilical în Europa și nu numai.

În România au eliberat 8 probe către Spitalul Fundeni din București.

Probele au provenit atât din donație proprie cat și din donație fraternală.

Acestea au fost folosite pentru tratarea unor boli cum ar fi: anemie aplastică, leucemie juvenilă cronică mielomonocitică sau a paralizie cerebrară.

Voi ce știți despre recoltarea sângelui din cordonului ombilical? Ați apela la acestă procedură?

Acest articol a fost scris pentru SuperBlog 2020.

Despre mine

Mama, soție, prietena și nu în ultimul rand femeie...
Scriu cu placere despre beauty, fashion, viata de mamica si multe altele.

(21) Comments

 1. cudrag.cristina says:

  Ma bucur sa gasesc un astfel de articol in romana. Cu siguranta va ajuta pe unii, iar pe mine m-a informat. Multumesc. 🙂

  1. Cu mare drag. Tare ma bucur ca am putut ajuta cumva.

 2. parerile sunt impartite, dar sincer, mi se pare o idee ok

  1. Da, este normal sa fie asa, pentru ca este o chestie relativ noua.

 3. Celulele stem au un rol deosebit… si este indicat ca fiecare gravida sa se gandeasca bine inainte de a respinge din start ideea recoltarii. Pana la urma… nu prea ai de unde sa stii de cate ori vei mai avea aceasta ocazie!

  1. La fel gandesc si eu. Pana la urma este o investitie pentru sanatate.

 4. Aveam posibilitatea sa fac aceasta procedura doar ca multa lume nu m-a incurajat sa fac asta. Am citit atat de multe pareri negative incat am zis pas la aceasta procedura. Este alegerea fiecaruia de a se informa si de a lua o decizie.

  1. Categoric. Fiecare este liber sa ia propriile decizii. Nimeni nu iti poate zice ce sa faci si ce sa nu faci.

 5. Costurile sunt oarecum ridicate pentru o astfel de procedura, dar cu siguranta se merita.

  1. Da, intr-adevar este destul de costisitor. Dar, in caz de ceva, clar este asigurat.

 6. Foarte util articol. Cred ca in timpul apropiat fiecare familie va colecta celule stem.

  1. La fel gandesc si eu. Aceasta procedura o sa fie mai cunoasta si lumea o sa inceapa sa aiba incredere.

 7. Foarte util articolul, multumim. Iti doresc o saptamana faina in continuare si multa bafta! ^_^

  1. Multumesc! Asa sa fie. Ma bucur ca il consideri util.

 8. Bianca says:

  Am ajuns aici de la postarea de pe instagram, super util articolul 🧚‍♀️

  1. Super! Mereu ma bucur cand articolele sunt considerate utile.

 9. Nu stiam foarte multe informatii despre ele, dar cu ajutorul articolului tau sunt mult mai informata. Multumesc pentru ele si da,as face asa ceva. Nu se stie niciodata

  1. Cu mare drag. Da, este o procedura ce ar trebui luata in calcul.

 10. Da, am studiat mult acest subiect și chiar aș fi de acord cu recoltarea de celule stem, dacă aș deveni mămică pe viitor.

  1. Cred ca este o decizie buna. Probabil vei sti sigur la momentul oportun.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *